امیر مهران پور افزود: با توجه به حضور پور شور گنابادیها مقیم مشهد در مراسم شب فرهنگی گناباد می توان گفت خوشبختانه استقبال بسیار خوبی از این مراسم صورت گرفت.
وی ادامه داد: برپایی بیش از ۲۰ غرفه محصولات گناباد، رقص چکه، شعر خوانی استاد اسفندیار فیاضی،موسیقی سنتی، مسابقه کف زنی زیبدی ها ، حافظ خوانی،شاهنامه خوانی، نمایش تقسیم آب، افسانه گویی،سخنرانی مسئولین( ابوالقاسم شفیعی عضو خانه گناباد، حمید بنایی نماینده ، محمد علی نبی پور فرماندار گناباد ، معرفی خانه گناباد دکتر پوریوسف مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی و..) از جمله از برنامه های برگزار شده در مراسم شب فرهنگی گناباد بود. بعضی برنامه ها بدلیل کمبود وقت برگزار نشد
وی تاکید کرد: از اهداف بلند مدت خانه گناباد شناسایی و ایجاد وحدت و همدلی ۱۶۰ هزار نفری گنابادیهای ساکن مشهد است که امید است با ادامه برنامه های فرهنگی به این مهم برسیم.
مهران پور در پایان گفت: معرفی و نشان دادن فرهنگ گنابادی به نسل دوم و سوم از دیگر اهداف برگزاری شب فرهنگی گناباد بود.
در مراسم شب فرهنگی گناباد چه گذشت
– سرود ویژه گناباد، با عنوان پیر تاریخی که در شهر نامت آشنا است مهد بهلول گناباد پخش شد.
– مجری بارها از ایستادن حاضرین عذر خواهی کرد.
– کلیپی از قنات قصبه گناباد پخش شد، در این کلیپ کارکردن کارگران در محل قنات و شفافیت آب قنات را نشان میداد.
– اسفندیار فیاضی شاعرگنابادی با اشعار طنزش حال و هوای سالن را تغییر داد.
– گروه تسنیف هنر نمایی کردند، وی با تشویق حاضران صحنه را ترک کرد.
– استاد دلشاد، تفعلی از حافظ داشت:صلوات برای حافظ،منم که شهره شهرم به عشق ورزیدن، منم که دیده نیا آلودم به بد دیدن درابتدای این تفعل حافظ بود.
– همچنین در حیاط مدرسه برخی از گنابادی ها مقیم و غیر مقیم مشهد با عرضه محصولات فرهنگی، گردشگری، بومی محلی وصنایع دستی گناباد غرفه برپا کرده بودند و اقدام به فروش این محصولات می کردند.
– زعفران و زرشک، داروهای گیاهی، مجله ی فرهنگی گناپا، در این غرفه ها عرضه شده بود.
– رقص چکه در محیط باز برای گنابادی هایی که سالهاست از شهر خود دور بودند بسیار دلنشین و جذاب بود و هر یک سعی می کرد با تلفن همراه خود از لا به لای جمعیت این صحنه های بیاد ماندنی را ثبت کند.
– در سالن همایش فرهنگسرای مصلی نژاد جایی برای نشستن نبود و حتی برخی روی زمین نشسته بودند.
http://gonapa.ir
به گزارش ایلنا، شب فرهنگی گناباد با حضور بیش از ۳ هزار نفر گنابادی مقیم مشهد در سالن همایشهای آریو مصلی نژاد برگزار شد.
احمد دوستدار از اعضای برگزار کننده این همایش و عضو تشکل گنابادی های غیر مقیم در خصوص این همایش گفت: این برنامه با مراسم شاهنامه خوانی، پخت آش، درست کردن غذای سنتی کف(کف زنی)، اجرای زنده موسیقی سنتی و اوسونه گویی همراه بود.
وی گفت: در کنار برگزاری این همایش نمایشگاه صنایع دستی و سوغات محلی شهرستان گناباد نیز در این محل برگزار شد .
عضو هیات مدیره خانه معدن استان خراسان رضوی، ابراز امیدواری کرد که این همایش سر آغازی برای اتحاد گنابادی های غیر مقیم برای آبادانی و اعتلای شهرستان باشد.
احمد لطفی عضو دیگر تشکل گنابادی های غیر مقیم نیز از حضور دکتر نبی پور مقام عالی دولت در شهرستان(فرماندار گناباد)، دکتر بنایی نماینده شهرستان در مجلس شورای اسلامی، دکتر پوریوسف مدیرکل بهزیستی استان خراسان رضوی، مدیران اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ، سایر مدیران استان و شهرستان و کلیه عزیزانی که بی ریا در برپایی این همایش ما را یاری کردند تقدیر و تشکر کرد.
وی همچنین از عدم حضور مسئولین فرهنگی شهرستان در این همایش نیز گلایه کرد و گفت مدیران فرهنگی شهرستان باید در اعتلای فرهنگ گناباد تلاش بیشتر بکنند.
در پایان مراسم اوسونه (افسانه) های قدیمی و اسطوره ای در پای کرسی ارایه شد و دکتر عجم نیز گفت گناباد یعنی خراسان واقعی یعنی اصالت و هویت یعنی شهر افسانه ها و اسطوره های کهن؛ سه رویداد بزرگ تاریخ ایران قبل از اسلام در این شهر اتفاق افتاده شکست نهایی تورانیان از سپاه ایران در جنگ ۱۲ رخ – اخرین نبرد یزدگرد سوم و استقرار بهرام چوبین برای جنگ با شابشاه معروف ترین این رویدادهای تاریخی است. وی گفت جنگ دوازده رخ در شاهنامه در ۲۵۱۸ بیت شعر وصف شده و سراسر پند و اندرز و سیاست و دیپلماسی است. در پایان جوایز گروه کف زنی دوازده رخ زیبد توسط علی شکیبا رئیس آموزش و پرورش ناحیه ۶ به آنها اعطا گردید .
یکی از معروفهای گناباد آش جوش پره است و در مراسم شب چله ای گنابادی ها هر سال اش جوش پره و کفبیخ برنامه حتمی است. جوشپره غذای سنتی جنوب خراسان به خصوص گناباد است که در ایام شادی پخت میشود، جوشپره به معنی جوش (غم و غصه در زبان محلی) و پره (بره، رفتن) است. در ادامه با ما همراه باشید تا با روش تهیه این غذای سنتی آشنا شوید.
مواد لازم:
عدس ۱ پیمانه
لوبیا یا نخود ۱ پیمانه
پیاز متوسط ۲ عدد
سیر ۱-۲ عدد
نمک و فلفل به مقدار لازم
نعنا خشک ۲ قاشق چای خوری
گوشت (اختیاری) به مقدار لازم
آرد گندم ۴ پیمانه
کشک ۱ لیتر
زعفران به مقدار لازم
طرز تهیه
مواد داخل: ابتدا (نخود یا لوبیا) و عدس به همراه کمی آب روی شعله گذاشته تا پخته و بدون آب شود. لوبیا یا نخود، عدس، پیاز و سیر و سیر را چرخ کرده و به آن کمی فلفل زردچوبه و میافزاییم. در صورت تمایل به مواد بالا گوشت و گردو هم اضافه کنید.
خمیر جوشپره: ابتدا با آرد، مقداری نمک و آب خمیر درست کرده و مدتی گذاشته و سپس صاف میکنیم و به قطعات مربعی در میاوریم مواد بالا را نصف بند انگشت داخل هر مربع میگذاریم مثل قطاب اطرافش محکم میکنیم که داخل آب باز نشود.
کشک رویش: روغن داغ کرده کمی فلفل زردچوبه یا زغفران و نعناع خشک میریزیم و فوری کشک صاف شده، چون روغن نسوزه.
پخت: یک دیگ متوسط برداشته نصفه آب میکنیم، جوش که آمد خمیری که در بالا توضیح داده شد به همراه یک مشت نمک را توی آب میریزیم میگذاریم به مدت یک ساعت پخته شود.
سرو: برای میل کردن باید به وسیله صافی خمیرها را از آب بالا کشیده و در ظرف که قبلا تهش کمی کشک هست ریخته و سپس رویش کشک زیاد و پیاز داغ تذئین میکنم. میزان کشک به ذائقه خودتان استفاده کنید.
سایر نکات
میزان مواد به ذائقه افراد بستگی داره و در جاهای مختلف مواد داخل جوشپره متفاوت هست و بعضی با روغنهای محلی جوشپره پخت میکنند.
آنواع دیگر آش های معروف ایران عبارتند از آش انار – آش لخشک – آش دوغ